CSR - vad kan ditt företag göra?

Hållbart företagande

 

Begreppet CSR - Corporate Social Responsibility - företagens ansvar i samhället

 

Det hållbara företagandet är långsiktigt och handlar i grund och botten om tre områden:

 

  • Ekonomiskt ansvarstagande
  • Miljömässigt ansvarstagande
  • Socialt ansvarstagande

 

När det gäller det ekonomiska ansvarstagandet så handlar det om att framgångsrikt driva företaget så man tjänar så mycket pengar som möjligt. Detta ger en finansiell trygghet inför aktieägare, där investerade pengar ger avkastning, men också för företagets framtida satsningar.

 

Det miljömässiga ansvarstagandet handlar om långsiktig och hållbar affärsverksamhet som gör en positiv inverkan på vår globala värld.

 

Det sociala ansvarstagandet handlar om att vara en god medspelare i samhället. Företaget skall inta en schysst hållning gentemot sina anställda, leverantörer och kunder. Hela vägen ner i kedjan.

 

För att nå framgång måste man implementera samtliga tre områden i sin dagliga verksamhet.

 

Hur kan ert företag bidra?

 

Det finns enkla saker att göra direkt!

 

  • Byt till LED-lampor med rörelsedetektorer på kontoret eller i era verksamheter, börja skriva ut dubbelsidigt och använd pappersresurserna optimalt. Återvinn era toner och köp miljövänliga papper och kuvert.
  • Se till att företagsbilarna är hybridbilar, eller byt till elbilar. Utvecklingen av elbilar har kommit långt idag och det finns en mängd märken att välja på. Se igenom vilka behov ni har i företaget.
  • Tjänstecyklar till personalen. Detta är ett mycket bra komplement om ert kontor ligger centralt och ni oftast rör er i närområdet. Det finns en mängd cyklar med olika sorters förvaringslösningar. t.ex. paketlådor fram och bak eller cykelkärror.
  • I fikarummet kan ni byta kaffe, te och frukt till Fairtrade-och ekologiskt märkt. Presenter som köps och ges bort inom företaget kan vara etiskt märkta alternativt ge bort en gåva genom några av organisationerna som gör skillnad ute i världen, t.ex. Barnfonden eller Läkare utan gränser.
  • Ställ krav på era leverantörer och underleverantörer! Uppfyller de kraven för schysst producerade varor? Tillverkas era varor i länder med utbredd fattigdom och korruption finns alla anledningar att kontrollera era leverantörer noga. Ställ krav vid upphandling och inköp.
  • Investerar ni pengar i fonder och aktier? Ställ krav även där och se inte bara till avkastningen som fonderna eller aktierna ger.
  • Glöm inte att återinvestera i lokalsamhället. Det kan vara bidrag till organisationer som Stadsmissionen, det lokala fotbolls- eller hockeylaget, ungdomsidrott, musikkår etc.

 

 

Våga satsa - men satsa långsiktigt och hållbart!

 

 

 

Econtrast AB

Grindstuvägen 11 B

724 62 Västerås

Tel : +46 729 33 77 90

E-mail: info@econtrast.se